17 Temmuz 2013 Çarşamba

Ispanaklı Köfte

Ramazan ayı düşündürüyor insanı öyle değil mi?

Sürekli elimizin altında olanlara ezan vaktine kadar dokunamayınca insan, 'iftara kaç saat var?' diye sorma lüksü olmayan insanları hatırlıyor...

Yiyecek çok da birşey bulamadığı için iftar bekleme sevincinden yoksun insanlar...
Bir yerlerde var olduğunu hep bildiğimiz ama azıcık içimizi hüzünlendirmekten başka bir etki gücüne sahip olamayan insanlar...
Bizler iftarda yediklerimizi sindirme derdindeyken, doymuş olduğuna kendini inandırmaya çalışan insanlar...

Ne yapmalı bilmem ki, dedektif gibi fakir insan aranmaz elbet, belki güvenilir yardım kuruluşları bulup peşine düşülebilir, birkaç kapı çalınıp mutlu edilebilir...
İsterseniz bir hayal edin, fakir çocuğun midesini bayram ettirmenin mutluluğunu...
Siz de çok sevdiniz bu duyguyu değil mi:)

Açlıktan mideme kramplar girerken, klavyenin başına oturup yemek tarifi yazmadan önce niyeyse parmaklarım önce yukardaki harflere dokundu...

Ben biraz midesine düşkün bir insanım da... Bu sebepten, açlıktan karnıma kramplar falan girer...:)
Bir de, aç karna yemek sitelerine girme, Oktay Usta izleme gibi mazoşist bir huyum var ki sormayın..:)

Bu tarifi de Oktay Ustadan öğrenmiştim.
Börek yapma niyetine aldığım ıspanak bozulmaya yüz tutunca onu çürümekten, kendimi de israftan kurtarmak için ıspanakları köftenin içine yerleştirdim.. İyi ki de yerleştirmişim....



Denemek isterseniz;

Malzemeler:

-400 gr kıyma
-1 soğan
-1 yumurta
-2 diş sarımsak
-1 demet ıspanak
-Galeta unu ya da bayat ekmek

Garnitür için;

-1 kase domates sos (Ben bir kaşık salçayı yağda soteleyip bir domates rendesiyle pişirmiştim ve çok duru olsun istemedim ama bir dahaki sefere duru yapacağım)
-4 patates
-1 tutam biberiye
-Tuz
-Karabiber
-Zeytinyağı

Yapılışı:

-Soğan rendelenir ve diğer kıyma malzemeleriyle karıştırılıp yoğrulur.
-Galeta ununu yarım su bardağı kadar kullandım.

-Ispanak ve sarımsak doğranır.
-Az sıvıyağda sarımsak sotelenir ve ıspanak ilave edilir.
-Tuz ve karabiber eklenip altı kapatılır.

-Köfte harcından portakal büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır.
-Temiz bir poşetin üstüne konur ve yine bir kat poşetle üzerine bastırılır.
-Suyu süzülen ıspanak harcı büyütülen köftenin üzerine konur ve poşet yardımıyla rulo yapılır.
-Kenarlarına da iyice bastırdıktan sonra fırın kabına yerleştirilir.

-Patatesler kızgın yağda yarı kızartılır ve onlar da tepsiye dizilir.
-Üzerine biberiyeler serpilir.
-Ben kendim yaptığım sosu da fırına vermeden tepsinin üzerine gezdirdim ama dilerseniz sosu pişirdikten sonra fırından çıkardığınız yemeğin üzerine gezdirebilirsiniz...
-Köfteler istenildiği gibi dilimlenerek servis edilir...



Afiyet olsun, ağzınızın tadı hiç bozulmasın.



6 yorum:

  1. Ellerinize Sağlık nefis görünüyorlar:...Blogda yeniyim..Sizi de bekliyorum.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler, hemen geliyorum ziyarete:)
      Ben de yeniyim blogda.Anliyorum nasil hissettiginizi:)

      Sil
  2. harika bir menü olmuş denerim ben bunu eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Ama daha gelmediniz hala bekliyorum:-(((((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geldim aslinda ama galiba yorum yapamadan cikmam gerekmisti.:)

      Sil