10 Temmuz 2013 Çarşamba

Asyadan Gelen Esintiyle Evde Kuru Yufka Yapmak:)

Öncelikle herkese hayırlı Ramazanlar...
Rabbim herkese maddi-manevi güzelliklerle dolu bir ay nasip etsin...

Manevi hediyelerinin yanında bu ayın  sofralarımızı da şenlendirdiğine şüphe yok..
Sahuruydu iftarıydı derken herkes hem göze, hem mideye, hem de gönle hitap edecek sofralar düzme çabasında. Bunun için de çaldıkları kapı artık tarif defterlerinden çok yemek siteleri...
Sezon açılmış durumda yani:)

Benim çocukluğumun Ramazanı deyince aklıma illa ki sahurda yediğim 'muska' gelir... Bizim oralarda çoğu evde ekmek evi olur ve bu ekmek evlerinde Ramazan için yufkalar açılır, bükmeler yapılır.. Konu komşu herkese dağıtılırdı bu bükmeler...(gözleme de diyebiliriz)
İşte yapılan bu yufkalar sahurlarda mutlaka muska böreğine dönüşür. Anneciğimin uyandırmasıyla burnuma gelen o muska kokusu benim için sahuru çok zevkli hale getirirdi:)

Buralarda ekmek evimiz falan yok malesef... Ateşi yakıp üzerine saç koymalar, o saçlarda pişen ekmekler, börekler... Dumanı görünce gelen komşular: ''huuuu berketli olsun'' lar artık yok :))
Ama ev hanımları o kadar maharetli ki herşeyin bir telafisini buluyorlar maşallah ;)
Bu yazının sevgili konuğu da işte bu telafilerin tam uzmanı! 

Asya'dan Esintiler bloğunun yazarı Şule Hanım...

Bugünkü tarif de işte bu tariflerden birisi: Sahurda muskasız kalmamak için tavada yufka:)  Ama tarife geçmeden önce bu blogdan bahsedelim biraz...

Bloğu zaten biliyorsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız, bilmiyorsanız da tıklar tıklamaz anlayacaksınız ki, kendisi mutfakta sınır tanımayan, benim gibi bazı lezzetleri sadece özlemek yerine adeta mutfağını bir atölyeye çevirerek ev halkına sunan bir hanım kendisi... 
Memleketten uzakta olması büyük bir etken tabi bunda.... Öyle oluyor, insan gurbetteyken özlediklerine kendince kavuşmaya çalışıyor...

Ben çok seviyorum böyle blogları. Üretmek için açılmış sanki bu bloglar; hem herşeyin ev yapımı doğal olanı, hem de özlediğimiz lezzetleri de soframıza getirmiş oluyorlar.
Tabi azıcık maharet de lazım ama şimdiye kadar yemek sitelerinden ne kadar çok şey öğrendiğimi düşünecek olursam, herşeyin öğrenilebileceğine inancımın tam olduğunu söyleyebilirim. 

Şule hanıma da sorular sordum sağolsun o da cevapladı...


-Site açmaya nasıl karar verdiniz?
-Yaptığım yemekler,tatlılar,börek,çörek...vs tüm yiyecekler beğeni görüyor ve sürekli tarif isteniyor diye bundan herkes faydalansın istedim.Bu sebeple site açmaya karar verdim.

 
 
-Bloğunuza yazdığınız ilk yazı nedir?
-'Uzun zamandır oluşturmak istediğim sitemi nihayet eşiminde yardımlarıyla kurdum.4 yıldır Bişkekte yaşadığımız için öncelikle Kırgızistanin doğal güzelliklerini sizlerle paylaşmak istedim.Aynı zamanda da lezzetli yemek tarifleri,hamur işleri,pastalar,tatllılar ,kurabiyelerle gözünüze ve damağınıza hitap edecek sunumlarla burada olacağım.'
demiştim ve inşallah, yoluma devam etmek istiyorum.İlk böyle bir başlangıç yapmıştım.


-Bloğunuzu hangi sıklıkta güncelliyorsunuz?
-Bazen gün aşırı, bazende 2-3 günde bir güncelleme yapıyorum

-Hergün ziyaret ettiğiniz yemek blogları hangileri?
-Çoğunlukla takip ettiğim bloklara bakarım.Yeni yayın yapmışlarsa tıklar bakarım.İki tane küçük kızım var.Zaman sıkıntım oluyor.Sürekli bilgisayarın başında vakit geçirmiyorum.Yapacak o kadar işim var ki sormayın:)

-Bloğunuzun size kazandırdıkları neler? 
-Şuan için bloğumdan bir kazancım yok.İnsanlara faydalı olayım yeter.Daha 7 aylık bir site olmasına rağmen her şey iyi gidiyor.İş dolayısı ile yurt dışındayım.İnşallah seneye dönüyoruz.Bu kazanım olayını dönünce ele almayı düşünüyorum:)Ama benim için en büyük kazanç beni severek takip eden bir çok izleyicimin olması ve bu sayının gün geçtikçe artması.

-Sitenizde en iddialı olduğunuz kategori hangisi?
-Bütün kategorilerim de iddalıyım.Evimde pişirdiğim tarifleri yayınlıyorum.Et,balık,tavuk daha çok ilgi alanımda diyebilirim.Tatlılarıda söylemeden geçemeyeceğim.Yayınlanacak o kadar tarif var ki.
Çok güzel tarifler gelmeye devam edecek.


-Bir yemek bloğunu açtığınızda dikkatinizi ilk çeken şey ne oluyor?
-
Dikkatimi çeken ilk şey yemeğin fotoğrafıdır.Lezzetini ve nasıl olabileceğini o fotoğrafa bakarken hayal ederim.


-Sizce mutfakta tecrübe mi önemli, heyecan mı?
-Tabiki tecrübe en önemli unsur.Öğrenmenin sınırı yok.

-Bir yemek bloğunun olmazsa olmazı nedir sizce?
-Yemek sitesinde bence olmazsa olmaz olan şey tariflerin denenerek yayınlanması ve yapım aşamalarıdır.Anlaşılabilir olması çok önemli.


Kendisine sorularıma cevap verme nezaketi için çok teşekkür ediyorum...

Şimdi evde kuru yufka yapımına geçebiliriz:

Bu kuru yufka inşallah Ramazan boyunca başta muska börek olmak üzere, arasına et dürüm yapacağımız lavaş şekline de girecek inşallah... Bir de ben hani kahvaltılık yumurtalı patates yapılır ya, bu yufkanın içine onu sarıp yemeyi de çok seviyorum:)

Malzemeler oldukça basit: Un, tuz ve su.

Bu tarz tarifleri için un ölçüsünün tam verilememesi gerçekten sinir bozucu ama gerçekten un ölçüsü çeşidine göre çok farklılık gösteriyor...

Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur yoğurup on dakika kadar dinlendirdikten sonra tavanızın büyüklüğüne göre küçük bezeler yapın ve incecik açın. Sonra da tavada önlü arkalı pişirin. 

Resimler yetecek zaten tarif yerine:)

  


                                                                            Afiyet olsun:)

7 yorum:

  1. Maşallah size.Yufkalarınız harika görünüyor.Afiyetle tüketin inşallah.Beğenip yapmanız hakkımda söylediğiniz tüm güzel sözler için teşekkür ederim.Hayırlı ramazanlar.BİŞKEK'den sevgi ve selamlarımı yolluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederız, aslında denemek istediğim birçok tarif vardı ama denk gelmedi bir türlü. Daha fazla geciktirmek de istemezdim, hem de yufkayla olan bu manevi bağım:)...

      Bişkek' Selamlar....

      Sil
  2. Bu günkü yayınımın sonunda size de yer verdim.Tekrar dan teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. elınıze sağlık sulecım marıfetlıdır bende severek takıp edıyorum kendısını

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maşallah gerçekten çok maharetli.
      Sırada siz varsınız bu arada.Ramazan biraz yoğun geçiyor ilk fırsatta yayınlayacağım inşallah...

      Sil